Donderdag 6 maart hield ik mijn eerste mondelinge tussenkomst tijdens de plenaire zitting in de Kamer. Aanleiding was de kritiek uit diverse hoeken op het huiswerk van minister Reynders.
In een artikel in Trends las ik dat door de gebrekkige fiscale controle, België de facto een belastingsparadijs is geworden voor bepaalde bedrijven. IK stelde dat een zelfstandige ondernemer minstens honderd jaar zou moeten worden om überhaupt aan een controle toe te komen. En dit ondanks 28.000 ambtenaren én ondanks de invoering van Coperfin. Als ondernemer weet ik maar al te goed dat bedrijven baat hebben bij een betere fiscale controle. Duidelijkheid geeft immers rechtszekerheid. Maar juist door die gebrekkige fiscale controle lijkt het systeem verdacht veel op Russische roulette. En daar zijn de bedrijven die bonafide handelen de dupe van. Op zijn gekende minachtende stijl omzeilde Didier Reynders mijn bekommernissen door, zoals gewoonlijk, te verwijzen naar zijn even nietszeggende antwoorden in commissie. Tevens gaf hij aan dat het geen zin heeft om alle dossiers systematisch te controleren, maar wel om de risiscodossiers te bekijken. De minister bedoelde hiermee het zogenaamde datamining, waarbij digitaal dossiers worden gescreend op verdachte belastingsaangiftes. Ik herinnerde de minister echter fijntjes aan een studie van het OESO. Uit die studie blijkt dat 21,5% van ons bruto binnenlands product vermoedelijk uit zwart geld bestaat en dat ons land aan de top staat wat fiscale fraude betreft.
Wil je de tussenkomst zien, klik op 'vraag' onder het onderwerp 'fiscale ontvangsten en controles' in de linker kolom. Klik verder op mijn naam en je kan mij 'levend' zien !
Klik op onderstaande verwijzing:
http://www.dekamer.be/streaming/getPage.asp?page=2&itemGUID=20080306-1&original=true#
maandag 10 maart 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten